Ще презентирам на 27-ми октомври на “Social Me Workshop #9″ в Интерпред

На 27-ми октомври (събота) ще се проведе деветото издание на Social Me Workshop, като този път основният фокус ще бъде върху онлайн продажбите и това как да използваме социалните онлайн канали за да продаваме директно или да популяризираме своя онлайн магазин. Наред с доказани лектори в бранша и в подобен тип събития този път ще презентира и моя милост “в пакет” с колегата от Stenik Стефан Чорбанов, като нашата лекция е на тема “Как да създадем и управляваме успешно онлайн магазин”. В темата ще засегнем въпроси свързани със стартирането на онлайн бизнес, самата изработка на онлайн магазина, популяризацията, комуникацията с партньори и доставчици, интеграция с вътрешен софтуер (ERP, складова програма), проблемните моменти и важните стъпки на растежа, които могат да бъдат камъчетата, които обръщат каручката.

Събитието обещава да бъде много интересно, така че ако имате възможност не пропускайте тази възможност и се регистрирайте за присъствие! Аз лично ви гарантирам, че ще чуете неща, които никой друг лектор на подобни лекции в България не е казвал и няма как да знае и то казани по типичния за Stenik начин ала “няма скрито-покрито”:)


Интерорния дизайн през годините

Оказа, се, че подобно на Lenny Kravitz имам много силен афинитет към домашното обзавеждане и като цяло към интериорен дизайн. Дали защото не ми допада стила на модерния български интериор и се опитвам да пресъздам видяното в чужди списания
и при посещенията ми зад граница или просто защото съм типът човек, който в малкото си свободно време (а и когато работи извънредно) обича да си бъде вкъщи – незнам, но фактът си е факт.
Continue reading »

Синдромът на търговеца…

Ще започна статията отзад напред с извода от нея, а той е, че в живота и бизнеса винаги е имало и ще има само два типа хора. Наричайте ги както искате – успели и неуспели, чиновници и предприемчиви, малки и големи или ако искате просто балъци и тарикати. Истината е, че човек може да си избира кой тип да е, но само донякъде….И това е така, защото  максимите “животът е какъвто си го направиш”, “всичко зависи от теб” и т.н. са много мотивиращи в момент на отчание, но не са на 100% истина.. Случайността,  късметът, приятелите, семейството и средата са неща, които колкото и да се опитва човек трудно може да надскочи. Толкова за извода, а сеща по същество…

Continue reading »

Какво е честит имен ден?

Честит имен ден е първото собствено мобилно приложение на Стеник, разработено за Android и iOS. След като натрупахме известен опит в изработката на мобилния приложения за клиенти (преди всички чуждестранни) решихме да покажем на какво сме способни, когато става дума за наши такива. Честит имен ден е първото от планираните собствени приложения за годината и съвсем скоро ще започнете да чувате за него оттук и оттам. Колкото до самото приложение – идеята му е проста – всички знаем или ако не знам можем лесно да открием и разберем рождените дни на нашите познати и близки, но същото не важи за именните дни. Честит имен ден има за цел да Ви напомня за именните дни (някои от които са на различна дата в различните години) на Вашите приятели от телефонния Ви списък или други такива.

Направихме си и промо страничка на приложението, която можете да достъпите от тук и от която можете да получите повече инфо или просто да откриете бързи препратки към Google Play и Appstore, за да го свалите.

Интервю в SocialEvo.net

Искам да благодаря на Томислав Савов за интервюто в SocialEvo, публикувано на 20.01.2012. Както казах и там – пожелавам им успех, за да можем и ние да черпим полезна информация, отделяйки по-малко време за рисърч. Четете цялото интервю тук.

Кръвта вода не става

Малко смразяващо звучи заглавието на тази мини статия, но всъщност не е:). Става дума за това, че човек не може да избяга от корените си, не че трябва… След като майка ми е била пианист над 10 години, братовчед ми е свирил на китара около 5, а аз се изявявах като рапър (хохохо) 3-4 години, то логично дойде ред и на сестра ми да твори музика. За моя радост до момента тя се справя най-добре от всички ни и може би ако живеехме някъде в чужбина щеше да има смисъл това да се превърне в нещо повече от любимо хоби. Евала й правя, че успява да го съчетава с всички други ангажименти, които има. Кога, ако не сега – все пак е само на 21.

Поздрав с немастерираната версия на последната и песен feat N.I.

N.I. feat. Lara – Down on me by N.I. Productions

Лек ре-дизайн на блога ми

Наред с поставените големи цели за 2012, нещо което направих в последната седмица на 2011 тази година съм решил своевременно да изпълнявам и редица мини-цели. От тези които те карат да чувстваш удовлетворение на момента и правят деня ти хубав. И тъй като през седмицата време за това никога не остава, съм си ги разпределил в уикендите. Да, това ще ми помогне и да се опитам да се откъсна от работата за клиенти през почивните дни – нещо към което много силно се стремя. Не, това няма да ме накара да спра да работя…просто ще работя по себе си, по постигане на целите ми и тези на Stenik, а не по целите на другите хора. Хубавото е, че сме в началото на втория уикенд на годината, аз вече съм изпълнил 2 и в момента стартирам трета. Докъде ще стигна само времето ще покаже.

Така или иначе кръстих статията “ре-дизайн на блога ми”, защото през изминалата седмица намерихме малко време с Гударовски да пипнем блога ми. Седнах една вечер и нахвърлях дизайна на една програмка, чието име ме е срам да кажа, защото е много балъшка и му ги пуснах на мейла да ги направи, когато има време. За мое учудване той намери време още следващия ден и ги приложи. Естествено, както винаги вложи и нещо от себе си, но това нормално, защото е дизайнер, а аз не съм:)

Позитивното е, че крайният резултат ми харесва на мен. А всъщност това е най-важното, защото блогът си е мой и както казах – тази година работа по въпроса с моето развитие, а не това не другите хора…всъщност ако постигна целите си, то неизменно ще спечелят и доста другу хора. Естествено ще има и такива, които ще завидят, но тях ги поздравявам горещо с:

P.S. Мерси за дизайна Коле. Тази година ще ги смачкаме.

5 причини, поради които и твоят шеф е “луд”

Шефът ми е ненормален, шефът ми е луд и т.н.. Доста често сте го чували нали? Без значение от коя от двете страни сте го видяли – тази на подчинен или тази на бизнес партньор е много възможно и вие да сте забелязали, че много успешни и не чак дотам успешни бизнесмени и шефове (много я мразя думата, но CEO-та я мразя повече) са куку. В началото, когато правех първите си стъпки в директната комуникация с шефовете, това ме стресираше. Те бяха топ в графата “трудни за комуникация”…с годините обаче нещата се променят. Реално лека полека започнах да гледам от тяхната гледна точка и в момента смятам, че съм доста по-наясно защо “всички са ненормални” или поне така изглеждат в очите на околните.

1. На шефа нещо му става, днес е много изнервен.

Вие мислите за себе си нали? Днес много не ви се работи и искате да си почивате.  Мениджърът, обаче мисли за вашата работа и той не може да допусне вие да не я свършите, а на вас ви се почива…изнервящо а? Знаете ли колко такива са му минали през очите? Да, той въпреки тях е успял, но това не означава, че ви търпи.

2.Шефът е ненормален. Когато говори никой нищо не разбира!

Не можете да хванете мисълта на шефа нали? Говори прекалено бързо и се опитва с едно изречение да каже 10 неща. Не, не че не може да говори, просто той свърза това за което си говорите с това, което би искал да стане, би трябвало да стане, какъв ефект ще има то след време и как са го направили в миналото добрите в бранша. Той мисли в перспектива и в същия момент иска да даде реален пример, за да го разберете. Говорил съм с много хора, чиято мисъл тече в пъти по-бързо от на “простосмъртните”. Така, че настройте ума си да приема, това което той казва – той е правият, а вие не сте. Приемете го.

3. Предложих на едно шефче една страшна идея, но той е луд и отказа.

За бизнеспартньорите – защо шефчето се отнася с пренебрежение към идеите ви за бизнес? А знаете ли колко пъти са му предлагали такива “гениални” идеи, в които той само трябва да извади парите, да вкара връзките и да направи бизнеса, а вие ще направите всичко останало. Знаете ли, че му губите от персоналното време за почивка, което и без това е кът? Признайте се, че се обръщате точно към него, защото е “голяма работа”, а вие не сте. Той обаче знае това и не иска да си губи времето с вас!

4. Моят шеф е ненормален, дразни ми се като се разболея.

Ок, тук може и да сте прави да не го разбирате. Но честно – колко пъти се разболя шефът ви за последната година и отсъства от работа за повече от 1 ден? Знам, не е прав,но няма как да не се дразни, че трябва да ви търси заместник, защото ви боли коремчето. Как така той работи повече. от по-рано до по-късно, с по-висока производителност за единица време, спи по-малко, пропуска да обядва и още куп други неща и все пак се разболява по-малко?

5. Абе той просто е ненормален, не може да се говори с него.

На последно, но не и по важност място…в тази държава не виждам абсолютно никакъв начин да успееш в собствен бизнес освен ак:о не си малко луд, нямаш много късмет, не си се редил на опашките в началото на 90-те (не за купони) или не си безпрецедентно гениален. Така, че anything happens for a reason…преди да съдите кой какъв е погледнете себе си и преди всичко това, с което го ангажирате. Може би причината е във вас.

Джако е най-големият!

Много, много рядко в живота, изкуството, бизнеса или където и да било другаде срещаме единици, които сякаш са от друга вселена и не могат да бъдат сравнявани с останалите…

Ако не в неделя вечер, то кога да отделя 5 минути да подбера моя топ 3 на Джако:)

1. Dirty Diana…

2. Smooth Criminal…3. Give In To me…

Защо да бачкаш като животно по празниците?

Отдавна не бях писал тук, но за всяко нещо си има причина. Краят на годината пък е достатъчно добра такава, за да стартирам отново.
И ако вие сте от онези хора, които трудно намират причина да се размърдат и да пропъдят плужекообразната (незнам дали има такава дума!) си активност
около празниците, то може би ще намерите следващите редове за полезни.
Погледнато глобално мисля, че  са много малко хората, за които това просто да не си като останалите е достатъчно добър мотив да бачкат като животни по празниците, вместо да чакат да седнат на маса.
За мен е, но все пак ето и 5 турбо причини да го направите:

1. Позната ли ви е депресията след отпуска, празници или почивни дни? Да, естествено. До голяма степен тя е предизвикана от огромния обем работа, който сте оставили “за понеделник”, “за след отпуската” и т.н..
Е – ако не сте в отпуска по празниците, а така или иначе бачкате – правете го. Това ще ви помогне да се радвате на празниците повече и да стартирате ударно след тях, вместо да изпаднете в дупка
2. Немците са казали, че колкото и да си равен с конкурентите си винаги можеш да измислиш нещо пред тях. Какво по-добро от това да си на линия за всички клиенти около празниците, вместо да ги отебеш, както повечето конкуренти. Sorry MailChimp, ама като
ми се появи съобщение “По празниците нашия съпорт е с намален капацитет” направо ми се доповръща.
3. Покрай отпускарите и запразнилите е възможно спокойствието в работната среда да ви позволи да свършите някои от онези неща, за които все не остава време.
Това са онези дреболии, които когато се понасъберат правят разликата. Разликата между вас и конкурентите, между вас и колегите, между кеша в джоба ви и кеша в джоба на Гошо (Гошо е най-тъпото име, всички така се казват…хохохо).
4. Може да излезне много бизнес между вас и други хора като вас. С други думи това е перфектното време за бизнес срещи и планове и то с будни хора като вас, а не с полузаспали-цъкащи-у-фейсбука чиновници.
5. Казвал съм го много пъти, но това пак ще го кажа – тарикатите бачкат, когато другите си почиват и си почиват, когато другите бачкат. Някак си е тъпо да влезеш в релсите винаги. Това е като да отидеш на море от първи до десети август. Bitch please!

Мога да изброявам още, но мисля, че тези са достатъчни. Каква е равносметката за мен от работата ми по тези празници? Спечелих два големи клиента в последните два дни преди Kоледа. Другите изпращаха тъпи коледни картички, които никой не чете, а аз изпращах договори.
Всички тези неща, разбира се всички си ги знаете, но все пак е хубаво човек да ги прочете, за да си ги припомни…

Весели празници!

Pages:123»

Welcome!

You're welcome to my blog! I'll try to keep it fresh and clean and out of triviality! Thank you for visiting!